Kursus i Resiliens
Den 23 og 24 Aug. var Det Usynlige på 2-dageskursus i resiliens på Frivilligcenter Århus.
Betydningen ‘Resiliens’ kan være mange, heriblandt: modstandsdygtighed.
Dag 1 gik ud på, at afstemme forventninger af kurset og lære, hvordan vi som frivillige og foreninger kan hjælpe på bedste mulige vis med den rette service.
Vi fik tre eksempler på modstandsstyrke:
- Blyant – som var den sårbare person, der knækker sammen med det samme, man skal modtage noget.
- Fjeder – som tilpasser sig efter behov, og aflaster nemmere end blyanten, da den er mere modstandsdygtig.
- Hoppebold – som er den stærkeste, da den tåler mange slag uden, at det gør for ondt.
Dag 2 stod så på borgerens situationer.
Derudover blev vi også præsenteret for fire personligheder:
- Optimisten
- Pessimisten
- Flexibel optimist
- Realisten
Hvilken personlighedstype er du?
Byrådsarrangement m. LEV.
D. 16 August havde LEV Århus arrangeret et åbent byrådsmøde på Rådhuspladsen i Århus, så man som borger kunne nå at påvirke de kommende forhandlinger indenfor bl.a Sociale forhold & Beskæftigelse.
Derfor kom rådmand for Sociale forhold & Beskæftigelse, Anders Winnerskjold også forbi ude på pladsen og gav sig tid til, at snakke med alle.
Det Usynlige fik også en snak med ham om status på Det Usynlige Værested, hvor vi mangler frivillige hænder, foreningslivet på Det Usynlige, og sidst men ikke mindst, mine oplevelser som fleksjobber ud fra seneste periode.
Anders Winnerskjold ville gerne hjælpe, hvor han kunne, for som han sagde: “De (Virksomhederne) må ikke bare afvise dig ,bare fordi du yder mere end andre flexjobbere, der skal jo også være plads til dig”
Byrådsmøde (2)
Den 05 Sep. var der møde med Ander Winnerskjold igen, mest som en opfølgning til, hvad byrådet har på deres prioriteringsliste lige nu, og dermed kunne vi som borgere så påvirke den lidt, eller komme med andre ønsker.
Det var et kort møde med aftensmad inkluderet.
Tak til LEV for at lave disse arrangementer.
Frivilligdag m. KFUM
D. 23 Sep. var alle afdelingerne fra KFUM samlet til fælles Frivilligdag i Vingsted v. Vejle.
Der var mange forskellige arbejdsgrupper man kunne komme ud i, her iblandt : ‘Bryd tabuet’ , ‘Fordi vi sætter spor i hinandens hjerter’ , og ‘Etik & Menneskesyn’ – som jeg deltog i.
- Bryd tabuet – handlet meget om ‘Ballast’ projekt med børn og unges mistrivsel.
- Fordi vi sætter spor i hinandens hjerter – var bare KFUM’s arbejde før, nu , og fremadrettet. Jeg foreslog ift. at dække f.eks det centrale jylland, at vi fik en Social Drive out-bil til enten Århus eller Randers, da det kun tager 30 min. ca. til både Silkeborg og Viborg, og på den måde ville vi hurtigt kunne få dækket noget af området. Samtidig ville bilen f.eks. kunne hjælpe med, at køre cyklernes bagage ud, og måske også hjem – alt efter hvordan kabalen kan gå op i logistikken – ellers er der mange andre ærinder i det daglige, hvor den kan være til gavn. Det virkede heldigvis som om, at KFUM’s udviklingskonsulent var åben overfor forslaget og forstod budskabet.
- Etik og menneskesyn – handlet om, hvor vi har vores synspunkter fra. Vi fik en øvelse om, at fortælle andre, hvordan vores synspunkter er blevet til igennem livet. Jeg fortalt f.eks, at størstedelen af mine synspunkter nok kommer fra Egmont Højskolen, men måske også lidt med min interesse for Nordiske Vikingesagn.
Derudover fik vi en introduktion til KFUM og deres arbejde.
KFUM er i dag 100 år gammel, og blev stiftet i 1918 i Vorbasse, da en lokal præst kunne se, at hans kollegiale bønder nød lidt for mange genstande efter arbejdet i marken, hvilket hurtigt gik udover helbred og økonomien.
Det ville han gerne hjælpe dem med, at komme til livs, så de stadig havde råd til dagen og vejen, og hermed var første værested – eller fritidshjem, som præsten kaldte det – grundlagt.
På trods af, at jeg ikke følte jeg fik så meget ud af arbejdsgrupperne, var det en god lang dag på tværs af naboafdelingerne og kollegerne.
Afslutning
Som samfund er vi nødt til, at huske på, ikke at udelukke folk bare fordi man er anderledes end de andre.
Der skal være en plads til alle! – og den skal ikke hedde, at være hjemmegående
Tænk på andre end /før dig selv, og tænk muligheder frem for begrænsninger.
Tak for ordet.
//Rasmus – Stifter